Bedrijfsprofiel

Bedrijfsprofiel

Op 1 september 2020 was het 100 jaar geleden dat de oprichter van Atropos Uitvaartverzorging de heer W. Spaans sr. zich liet inschrijven bij de Kamer van Koophandel als begrafenis ondernemer en ook zijn eerste begrafenis verzorgde.

Het jaar 2020 bracht Atropos nog meer jubilea. In september 1945 (75 jaar geleden) werd het pand aan de Van Boetzelaerlaan 292 gekocht en werden daar het kantoor en de rouwkamer gevestigd. Op 1 november 1970 (50 jaar geleden) werd het bedrijf overgenomen door de schoonzoon D.J. Boelkens.

Door de maatregelen rond de bestrijding van het coronavirus konden we helaas geen aandacht geven aan deze bijzondere gebeurtenissen.

“Atropos” combineert al deze ervaring met een eigentijdse benadering, dat wil zeggen met respect voor persoonlijke verlangens en gevoelens.

De naam Atropos

Atropos is de naam van de Griekse schikgodin die beschikt over het afsnijden van de levensdraden. Later heeft het woord de betekenis gekregen van onafwendbaar met een duidelijke verwijzing naar de dood.

Het beeldmerk van Atropos

Het beeldmerk van Atropos bevat een geknakte roos als symbool van vergankelijkheid. De roos symboliseert tevens een sfeer zonder vertroebeling. Vanuit die visie doen wij reeds meer dan 90 jaar ons werk. En vanuit die visie zullen wij ook in de toekomst ons werk blijven doen.

Wie zijn wij?

Atropos is een familiebedrijf. Het bedrijf werd in 1920 gestart door Willem Spaans. Later kwamen er enkele van de zonen voor kortere tijd in het bedrijf werken. In 1970 werd het bedrijf overgenomen door de schoonzoon en dochter. De huidige directeur, die het bedrijf na het overlijden van zijn vader in 1992 voortzette, is een kleinzoon van de heer Spaans. Atropos hecht veel waarde aan de kleinschaligheid van het familiebedrijf en zoekt daarom naar medewerkers die zich binnen een dergelijke organisatie thuis voelen.

Wat doet Atropos?

Uitvaartverzorging “Atropos” adviseert niet alleen over een waardige invulling van het afscheid, maar zorgt tevens voor een onberispelijke uitvoering.

Voorzieningen

Uitvaartverzorging “Atropos” beschikt over eigen voorzieningen die een stijlvolle afwikkeling garanderen. Ook zeer specifieke wensen kunnen doorgaans worden gehonoreerd.

Werkgebied

Veel van onze opdrachten komen vanuit Scheveningen en het Statenkwartier. Ons werkgebied bevat echter de hele regio Haaglanden. Ook daar buiten zijn wij werkzaam. In principe zijn wij in heel Nederland te ontbieden.

Bedrijfsmiddelen

Atropos beschikt over vele eigen voorzieningen. U kunt gebruik maken van onze rouwkamer aan de Van Boetzelaerlaan te Scheveningen. Kijk voor meer informatie over onze rouwkamer op deze pagina.

Garage Westduinweg

Atropos beschikt over een eigen wagenpark aan de Westduinweg te Scheveningen en tevens over eigen vervoer. Hieronder vindt u een overzicht van de door ons beschikbare auto’s. Mocht u een andere soort auto willen is dit uiteraard ook mogelijk. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Reguliere rouwauto

Een ruime statige rouwauto in grijze metallic of zwarte kleur met ruimte voor bloemen bij de kist.

Bijzonder uitvaartvervoer

Wilt u liever zelf de kist vervoeren? Dan kunt u kiezen voor een uitvaart waarbij gebruikt wordt gemaakt van de Rouwcaravan, uitvaartfiets of Motorcycle Casket Trailer.

Rouwcaravanrouwcaravan

De rouwcaravan is een trailer die u achter uw eigen auto, motor of trike kunt hangen en daarmee zelf voor het vervoer van de kist kunt zorgen. Indien u niet beschikt over een geschikt voertuig kan Atropos zorgen voor een voertuig. Atropos beschikt over verschillende mogelijkheden.

Uitvaart aanhanger

Als variatie op de Rouwcaravan beschikt Atropos over een klassieke Duitse ‘Bestatting Anhänger’. De aanhanger kunt u achter uw eigen auto, motor of trike hangen en daarmee zelf voor het vervoer van de kist zorgen. Indien u niet beschikt over een geschikt voertuig kan Atropos zorgen voor een voertuig. Atropos beschikt over verschillende mogelijkheden.

Uitvaartfiets

Mocht u willen kiezen voor een mileuvriendelijke manier van vervoer of was de overledene een sportief persoon of fietser dan kunt u kiezen voor de uitvaartfiets. Hierbij is een lichte trailer bevestigd aan het frame van een fiets waarbij u per fiets voor het vervoer kunt zorgen.

Motorcycle Casket Trailer

Vrije keuze van de trekkende motor. Elke van een trekhaak voorziene motor kan de Motorcycle Casket Trailer trekken. De Motorcycle Casket Trailer kan geleverd worden in combinatie met een BMW K1200LT. Deze combinatie kan in heel Nederland worden gebruikt. De bestuurder heeft een ruime ervaring ten aanzien van het rijden van uitvaarten. De Motorcycle Casket Trailer kan ook worden gebruikt achter een vierwielig voertuig of Trike. Door de breedte van de aanhanger kan de combinatie op plaatsen komen waar een rouwauto of motor met zijspan niet kunnen komen.

Trikestrike

Indien u gebruik wenst te maken van een Trike als vervoersmiddel kunt u deze via Atropos bestellen. De Trike zal worden geleverd door Trike Centrum Vinkeveen.

Medewerkers

Atropos uitvaartverzorging onderscheidt zich op een aantal gebieden van collegae bedrijven in de regio. Atropos is een geheel onafhankelijk familiebedrijf.

De personeelsbezetting is sinds de jaren zeventig gegroeid van een eenmanszaak naar een bedrijf met meerdere medewerkers. Naast de directeur werken er twee uitvaartverzorgers in het bedrijf. De directeur en de uitvaartverzorgers wordt bijgestaan door een managementassistente, die ook andere taken vervult.

Erik Boelkens
Directeur, uitvaartverzorger

Monique van Assen
directielid / administratief medewerkster

Stella Badon Ghijben-van der Kolk
Uitvaartverzorger

Suzanne de Wit-Hospes
Management assistente, Drukwerk

Arjan Roeleveld
Uitvaartverzorger

Anita Knoester
Bedrijfsleider

Nadja Seeser
algemeen medewerkster

Judith van der Stok
algemeen medewerkster / haarverzorging

Ons bedrijf beschikt over een eigen rouw- en ontvangkamer en wij vervaardigen het rouwdrukwerk zelf. Daarnaast hebben wij twee rouwauto’s en opslag van uitvaartkisten. Voor het assisteren in de rouwkamer en het serveren van koffie e.d. beschikken wij over parttimers. Het andere personeel werkt fulltime, de uitvaartverzorgers zelfs in wisselende beschikbaarheiddiensten ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekeinde. De rouwauto’s worden door een vaste chauffeur gereden. Hij wordt hierbij geassisteerd door een parttime chauffeur (oproepkracht).

Extra rouw- en volgauto, dragers en andere benodigdheden worden gehuurd van een extern bedrijf. Het totaal aantal personen in loondienst bedraagt 10, omgerekend naar FTE is het aantal werkende personen 6.

Ons bedrijf mag zich gelukkig prijzen met het feit dat er weinig verloop is in het personeelsbestand. Uit de jaarlijks terugkerende functioneringsgesprekken, blijkt ook dat de medewerkers geen redenen zien om het bedrijf in de toekomst te verlaten.

Ook onder het parttime werkend personeel is weinig verloop. De meeste werken hier al langere tijd. Op dit moment is niet te verwachten dat in deze situatie snel verandering zal komen.

Werken bij een uitvaartverzorging wordt niet door iedereen als een ideale werkomgeving gezien. Vaak is dit maar de eerste indruk. Het feit dat je voor mensen, in moeilijke omstandigheden, veel betekent geeft veel voldoening in het werk dat je doet. De managementassistente staat door haar werk wat verder van de nabestaanden af, maar krijgt uiteraard ook wel met hun te maken. Soms kan een betrokkenheid met de situatie, waarin de nabestaanden zich bevinden, ontstaan. Dit is niet verkeerd, maar daarnaast mag dit niet gaan leiden tot persoonlijk problemen. De medewerkers van Atropos zijn zich van deze problematiek bewust. Zij proberen een werksfeer te creëren, waarin respect voor de overledenen, de nabestaanden en de collegae in harmonie is met de werksfeer. Zonder dit respect uit het oog te verliezen wordt er zoveel mogelijk gewerkt, zoals in elke andere werkomgeving.