Rouwkamer Atropos

Rouwkamer Van Boetzelaerlaan

Voor de oorlog richtte de heer W. Spaans soms al een deel van zijn eigen woning, aan de Maaswijkstraat 234, in voor familieleden van overledenen, die zelf niet over voldoende ruimte beschikten. Zoals toen gebruikelijk was,werd er met schermen een rouwkamer gemaakt in een ruimte achter het kantoor.

Rouwkamer

Na de Tweede Wereld Oorlog vestigde het bedrijf zich op de Van Boetzelaerlaan 292. Hier werd een permanente rouwkamer gemaakt. Het idee dat de rouwkamer een vervanging moet zijn voor de eigen woning is heden ten dage nog steeds terug te vinden in het karakter van onze rouwkamer. Door uitbreiding en verbetering kunnen wij nu het volgende bieden:

 • Veel ruimte beschikbaar (alles op de begane grond)
 • Geen gecombineerde bezoekuren
 • Een huiselijk karakter
 • Tijdens bezoekuren kunnen er consumpties worden geserveerd in de ontvangkamer.
 • Na de uitvaart bestaat er de mogelijkheid om een koffietafel te laten serveren.
 • De kleine ruimte is tevens geschikt voor plechtigheden tot 40 personen.
 • Geluids- en opnameapparatuur is aanwezig.

Door deze specifieke eigenschappen kan bezoek alleen tijdens afgesproken uren, en zijn er geen mogelijkheden tot meerdere bezoeken of vertrekken tegelijkertijd.

Hieronder kunt u digitaal door onze ruimtes ‘lopen’. Gebruik hiervoor de muis om te bewegen en de pijlen in dit scherm

Thuisopbaring

Het opbaren van de overledene in de eigen woning of een andere woning is mogelijk. De voordelen van een opbaring in een eigen woning zijn natuurlijk dat de nabestaanden vrij zijn in de bepaling van de bezoektijden. Ook speelt mee dat men afscheid kan nemen in de eigen omgeving en niet afhankelijk is van de mogelijkheden en de beperkingen van een rouwkamer of rouwcentrum. Bij het gebruik van een eigen woning voor de opbaring moet er met een aantal zaken rekening gehouden worden. De koeling, welke wij op locatie gebruiken, is altijd minder dan de koeling welke wij in de rouwkamer gebruiken. Dit kan betekenen dat de kist niet tot de dag van de uitvaart open kan blijven. De meeste woningen zijn niet zo gebouwd dat de kist, bij het naar buiten dragen, vlak kan blijven. Dit betekent dat de kist soms overeind gezet moet worden. Sommige nabestaanden ervaren dit als storend. In overleg is er meestal wel een goede oplossing te vinden, om de overledene naar tevredenheid van de nabestaanden uit te dragen.

Vanaf 1-1-2010 is het ook mogelijk om voor Thanatopraxie te kiezen. Deze behandeling van de overledene maakt mogelijk dat er opgebaard wordt zonder koeling. De conservering blijft ongeveer 10 dagen van kracht. Dit maakt een langere thuisopbaring mogelijk. Voordeel is ook dat de overledene de omgevingstemperatuur aanneemt wat voor de nabestaanden prettiger is. Ook wordt het milieu minder belast.

Thuis opbaren betekent ook thuis mensen ontvangen en deze voorzien van koffie e.d. Atropos beschikt over koffiezetapparatuur en serviesgoed. Daarnaast kunnen wij u helpen met extra (klap)stoelen e.d. Voor de assistentie en het serveren van de koffie tijdens de bezoekuren kan het rouwkamerpersoneel van Atropos u ook thuis terzijde staan.

Andere rouwcentra

Atropos kan gebruik maken van veel rouwcentra in de regio Haaglanden. Dit zijn o.a.:

 • Het rouwcentrum op de begraafplaats “Westduin”, Wijndaelersingel 3-5, Den Haag
 • Het rouwcentrum Ockenburgh, Ockenburgstraat 21, Den Haag
 • Afscheidshuis en Begraafplaats Nieuw Eykenduynen, Kamperfoeliestraat 2A, 2563 KJ Den Haag
 • Het rouwcentrum, ’t Clingendaelhuys, Benoordenhoutseweg 279, Den Haag
 • Het rouwcentrum RGU DELA, Sammersweg 4, Rijswijk
 • Van Dongen Uitvaartcentrum, Bredewater 20A, Zoetermeer