Blog

Steeds vaker zien we dat mensen kiezen voor net even iets anders. Iets uniek met oog voor persoonlijk detail.

Steeds meer mensen geven bijvoorbeeld aan dat de zwarte en grijze tinten bij een uitvaart te willen vervangen door iets met meer kleur. Bij ouderen mag de uitvaartplechtigheid ingetogen zijn, maar jongeren willen toch vaker iets meer in een moderne stijl. Eigentijdse rituelen die ruimte laten voor een persoonlijke invullen. Geen koffie en cake, maar een borrel heeft ook steeds vaker de voorkeur voor de catering van de uitvaart. Keuzes die bij de persoonlijkheid van de overledene passen.

Ook de locatie is een van deze keuzes. De plechtigheid kan in principe bijna overal plaatsvinden. Zo kan er ook iets anders gekozen worden dan de klassieke zwarte rouwauto als rouwvervoer. De bloemen, muziek en rouwdrukwerk zijn ook te kiezen aan de hand van de wensen van de overledene of aan de hand van diens persoonlijkheid.

Minder standaard maar vooral bijzonder, omdat het zo bij jou of de overledene past(e).

Praten over de wensen voor een uitvaart is niet iets wat we graag doen. En al helemaal niet wanneer je weet dat een dierbare komt te overlijden. Makkelijk is het niet, maar belangrijk is het wel. Volgens Uitvaartverzekeringwijzer.net weet de helft van de Nederlanders niet van de uitvaart wensen van hun partner. Bijvoorbeeld 71% weet niet of hun partner begrafenis of crematie wenst.

Niet veel mensen zijn dus op de hoogte van de wensen van hun partner. Ondanks dit zijn er toch veel mensen die wel een idee hebben bij de wensen van hun eigen uitvaart. Het komt vaak voor dat ze die wensen niet opschrijven of erover praten. Het vinden van het juiste moment om erover te praten is er ook niet vaak. Het wordt daarom dan ook vaak uitgesteld. Tot het moment komt waarin je denkt.. hadden we het maar gevraagd…

Om het “had maar” moment te voorkomen, zijn er een aantal punten die kunnen helpen bij het houden van een dergelijk gesprek over zijn of haar uitvaart.

 1. Begin bij het leven
  Begin het gesprek door te praten over mooie momenten die jullie hebben beleefd. Praten over het leven is altijd makkelijker dan praten over de dood.
 2. Wensenboekje
  In een wensenboekje kunnen alle ideeën en wensen over een uitvaart opgeschreven worden. Dit wensenboekje komt van pas bij het regelen van de uitvaart, maar kan ook vooraf dienen als een houvast voor een gesprek over de uitvaartwensen.
 3. De zoon, dochter of toch die goede vriend
  Het is en blijft een lastig onderwerp. Wanneer het over lastige onderwerpen gaat, kan het fijn zijn om een dergelijk onderwerp te bespreken met iemand die dichtbij staat. Dit kan een partner, zoon, dochter of een goede vriend zijn. Overleg onderling wie het gesprek gaat voeren.
 4. Wacht niet te lang
  Zoek een rustig moment uit en begin over het onderwerp. Het moment komt namelijk steeds dichterbij en het zou toch zonde zijn dat je straks denkt van…. hadden we het maar gevraagd.

Mocht je vragen hebben over de tips of wil je meer weten over het regelen van een uitvaart? Neem gerust contact met ons op!

Gaan belanghebbenden ook bijzondere verplichtingen aan?

Belanghebbenden bij een particulier graf verplichten zich inderdaad aan een aantal door de begraafplaats gestelde eisen, waaronder ook mogelijke financiële verplichtingen in de toekomst.

Erik Boelkens vertelt hierover in deze uitzending.

Luister hier de podcast

Wanneer we een dierbare verliezen, staat ons hele leven op zijn kop. We zijn verdrietig en dienen tegelijkertijd van alles te regelen voor de uitvaart. Het afscheid is eenmalig. Een begrafenis of crematie verloopt in praktijk zo snel dat degenen die erbij waren achteraf niet eens meer weten wat er allemaal voorbij is gekomen.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een begrafenis of crematie te laten filmen. Dat is begrijpelijk en van toegevoegde waarde, want zo’n afscheid kunnen we nooit meer over doen. Het kan daarom heel fijn zijn om de uitvaart vast te laten leggen op video. Later kan de dag dan op een door u gekozen moment worden teruggekeken. Dit is goed voor de verwerking en bovendien een unieke en blijvende herinnering.

Een uitvaartfilm is bovendien waardevol voor mensen die niet bij het afscheid aanwezig kunnen zijn. Met een uitvaartvideograaf worden vooraf de wensen besproken. Tijdens het afscheid stelt deze zich discreet op en zorgt diegene ervoor dat alles prachtig wordt vastgelegd. Zo kunt u dit belangrijke afscheid opnieuw op elk gewenst moment herbeleven.

Een perfecte Haagse gewoonte die ook elders ingevoerd zou moeten worden.

Erik Boelkens vertelt over de plaatsing van rouwbloemen bij monumenten in den Haag.

Een perfecte samenwerking met de gemeente. Goed voorbeeld doet goed volgen zeggen we dan.

Luister hier de podcast

Voor velen is het verschil niet altijd duidelijk en dat is logisch.

Erik Boelkens geeft uitleg in deze uitzending over het verschil tussen de 2 verschillende graven, een interessant interview waarbij belangrijke verschillen tussen de twee graven duidelijk wordt.

Luister hier de podcast

Uitvaartfotografie komt steeds vaker voor bij begrafenissen of crematies. Een laatste hand op de kist, de rouwstoet naar de laatste rustplaats en de slotwoorden van familie en vrienden. Dit alles met respect en discreet op de foto gezet. Een uitvaart is een moment waarbij uw emoties centraal staan, maar voor veel nabestaanden gaat deze dag als een roes voorbij. Sommige nabestaanden vinden het dan fijn om terug te kunnen kijken naar beelden van de uitvaart van overleden dierbare. Foto’s van troostende mensen, sprekers, kunnen u helpen om deze dag een goede plek te geven in uw herinnering.

Een fotoreportage van een begrafenis of crematie kan van onschatbare waarde zijn voor nabestaanden. De uitvaart is een uniek moment. Er is dus maar een kans om dit mooi in beeld te kunnen brengen. Met deze beelden kunt u vaak makkelijker met anderen over uw overleden dierbare praten. Hierdoor kan een fotoreportage onderdeel zijn van de rouwverwerking.

Uitvaartfotografie kan ook steun geven aan nabestaanden, die niet bij de uitvaart aanwezig konden zijn. Denk bijvoorbeeld aan familie of vrienden die in het buitenland wonen. Zeker ook nu in corona tijd. Voor kinderen kan uitvaartfotografie ook belangrijk zijn, omdat zij rouw vaak uitstellen. Op het moment dat zij er dan aan toe zijn, kunt u aan de hand van de foto’s rustig met de kind(eren) praten over de overledene.

Als u net een dierbare bent verloren, dan denkt u wellicht niet meteen aan ene huis vol versiering, muziek en een feestmaal met de kerstdagen. Dit is geheel begrijpelijk, maar u kunt ook juist met deze dagen uw dierbare herdenken door wel een combinatie te maken van deze dingen. We geven in dit bericht enkele tips hoe u dit zou kunnen doen.

Uw kerstboom

Wanneer u een kerstboom heeft staan, kunt u deze natuurlijk ook onderdeel maken van het herdenken van uw overleden dierbare. We horen vaak dat mensen een gepersonaliseerde kerstboom met foto of naam van de overledene hagen in de boom. Een andere optie is een liefdevolle boodschap te schrijven op een klein briefje en dit op te hangen met een mooi touwtje in de kerstboom.

Een kerststuk

Wilt u liever dit jaar geen kerstboom neerzetten? Dan zou u ook een liefdevol kerststukje kunnen maken met spullen van een overleden dierbare. Leg er mooie kaarsen bij of versier het geheel met dennentakken, lichtjes of een slinger. Zo creëert u ook een mooi en warm gedenkstuk voor de kerstdagen.

Brand een kaarsje

Een kaarsje aansteken met kerst voor de overleden dierbare(n) is voor veel mensen een gewoonte. Vaak zijn dit waxinelichtjes. U kunt bij diverse bedrijven een gepersonaliseerde waxinelicht houder laten maken met een 3D foto van uw overleden dierbare erin verwerkt. Met glas producten kunt u op een unieke manier uw mooie en dierbare herinneringen laten vereeuwigen.

 

Tijdens een uitvaart zelf spreken is van grote toegevoegde waarde. Nabestaanden waarderen dit en voor u zelf kan het ook helpen bij de rouwverwerking. Daarbij is het fijn voor degene die is overleden. Fijn als iemand herinneringen ophaalt en schetst hoe degene bij leven was.

Wanneer u het zelf lastig vindt om te spreken, kan een uitvaartondernemer of ritueel begeleider ook uitkomst bieden. Alles is mogelijk en niets moet. Bovendien is het voor sommige mensen ook niet mogelijk om zelf te spreken, omdat ze worden overmand door emoties. Geheel begrijpelijk.

Enige tools voor het schrijven van een toespraak zijn:

 • U kunt vertellen wat de overledene voor u betekent heeft.
 • Wat u het meest aan diegene gaat missen.
 • Wat u aan hem of haar bewonderde.
 • Wat de overledene typeerde.
 • Hoe de overledene invulling gaf aan zijn of haar passies en idealen.
 • Hoe diegene zijn of haar levenspad heeft behandeld, wat er zoal is bereikt/ voorgevallen.
 • Hoogte- en dieptepunten?
 • Tot slot wat u samen met de overledene heeft meegemaakt, ondernomen, etc.?

Humor in een uitvaartspeech mag, maar zorg er wel voor dat het niet te bont wordt. Er is geen officiële lengte voor een speech, maar gemiddeld duren dit soort voordrachten tussen de vijf en vijftien minuten. Succes!

Het laatste deel van het woord omschrijft duidelijk een belangrijk aspect.

De uitvaartondernemer heeft een belangrijke taak en moet ook over veel belangrijke eigenschappen bezitten waaronder de vaststelling dat hij – of tegenwoordig vaker voorkomend – een zij, beschikt over de eigenschap om een mensenmens te zijn.

Daarnaast is het belangrijk dat ook het absoluut noodzakelijke aspect niet vergeet dat wordt omschreven in het tweede deel van zijn beroep, het ondernemer zijn.

Beide aspecten zijn cruciaal om een cruciale taak uit te voeren en te volbrengen waardoor de nabestaanden gedurende moeilijke perioden in een goed vertrouwen veel zaken rond de uitvaart aan de ondernemer kunnen overlaten.

Luister hier de podcast