Blog

Na het overlijden van iemand in uw omgeving, is het gebruikelijk om de nabestaanden te condoleren met het verlies. Dit kan bijvoorbeeld door het schrijven van een condoleance kaart. Echter is het niet altijd even makkelijk om een tekst te verzinnen om iemand sterkte bij een overlijden te wensen. Welke tekst kan er op een rouwkaart gezet worden? In dit bericht geven wij u enkele schrijftips en voorbeelden ter inspiratie.

Laat in ieder geval iets van u  horen, ook al is het lastig om de juiste woorden te kiezen. De troost en steun die u hiermee biedt, zullen altijd worden gewaardeerd. Het feit dat u iets laat weten, staat voorop. In welke vorm dit dan ook gebeurt, komt op de tweede plek. Wanneer u niet de juiste woorden weet te vinden om medeleven te tonen, benoem dan letterlijk dat woorden tekortschieten of gebruik voorbeeld condoleance teksten ter inspiratie.

Telefonisch condoleren

Veel mensen vragen zich ook af of het gepast is om na een overlijden de nabestaanden telefonisch te condoleren. Medeleven tonen wordt door de nabestaanden vrijwel altijd gewaardeerd. Het kan een grote steun zijn in een zware tijd. Houd er alleen wel rekening mee dat de tijd rond een uitvaart voor nabestaanden vaak hectisch is. Voordat de begrafenis of crematie plaats vindt, moet er praktisch gezien veel gereld worden. De nabestaanden willen meestal in deze periode in rust en kleine besloten kring afscheid kunnen nemen van de overledene. Een telefoontje kan dan niet altijd gelegen komen.

Condoleren via een rouwkaart

In de meeste gevallen gebeurt het condoleren van de nabestaanden via een rouwkaart. Dit is een (deels) handgeschreven kaart, waar een bemoedigende tekst op komt te staan om steun en medeleven te betuigen. Een rouwkaart wordt ook wel een condoleance kaart of overlijdenskaart genoemd. Deel op de rouwkaart bijvoorbeeld een bijzondere herinnering, mooie tekst of kort gedicht. Lees hieronder enkele voorbeeld teksten ter inspiratie.

Het zijn steunende woorden in moeilijke tijden om de familie sterkte te wensen bij het overlijden van een dierbare naaste.

Traditionele teksten

Een aantal veelgebruikte korte condoleance teksten om sterkte te wensen bij een overlijden:

 • Met innig deelneming.
 • Gecondoleerd met dit enorme verlies
 • Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd.
 • Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet.

Lieve en persoonlijke teksten

 • Woorden schieten tekort om jullie te troosten in dit grote verlies. Wij wensen jullie heel veel sterkte en kracht toe voor de komende tijd.
 • In gedachten zijn wij bij u / jullie.
 • Een bijzonder mens heeft ons verlaten
 • Geschokt vernamen wij dat ….. is overleden. Wij wensen jou/u en de hele familie heel veel sterke nu en in de toekomt. Het is een groot verlies

Troostende woorden

 • Elk afscheid is de geboorte van een herinnering
 • De hemel is een engel rijker, wij zijn er een kwijt
 • Hopelijk hebben jullie veel steun en troost aan de mooie herinneringen.
 • Sterker dan het verlies is de herinnering die blijft

Gedichten op de rouwkaart

 • Samen is een groot gemis, als samen er niet meer is.
 • Omdat er liefde is, bestaat er geen voorbij. In alle eeuwigheid ben jij (Toon Hermans)
 • Er is niets wat voorgoed verdwijnt, als men de herinnering bewaart.
 • Een woord van troost, een warme groet wil ik jullie hierbij sturen, zodat je weet dat ik aan jullie denk in deze droeve uren.
 • Ik wens jullie veel kracht en sterkte toe

Heeft u verder nog een vraag? Wij staan u graag te woord.

Op bijzondere dagen kan het gemis van een overleden dierbare extra aanwezig zijn. Bijvoorbeeld met een verjaardag, sterfdag of op dagen als Moederdag…. of een andere dag die voor u samen bijzonder was. Het missen van een geliefde tijdens deze speciale dagen kan moeilijk zijn. Het zijn immers momenten waarop u er extra aan herinnerd wordt dat de overledene er niet bij is. In dit bericht zetten enkele manieren voor u op een rij om een overledene te herdenken op speciale dagen.

Ga iets doen wat de overledene leuk vond

Het geeft troost om iets te doen wat de overledene graag deed. Luister naar de muziek die belangrijk voor hem of haar was, maak het eten wat u en de overledene graag samen aten of ga iets doen wat de overledene leuk vond. Een bezoekje aan een museum, een lange wandeling door het bos of…..

Schrijf een brief aan uw moeder of vader

Misschien vertelt u in uw hoofd nog regelmatig aan uw moeder of vader hoe het gaat met u. Schrijf eens speciaal voor Moeder- of Vaderdag een brief aan uw moeder of vader waarin u laat weten hoeveel ze voor u betekend heeft (en nog steeds doet). Het beginnen met schrijven is soms lastig, maar meestal komen de woorden vanzelf zodra u begint met schrijven. Bewaar deze bief als eerbetoon in een speciaal doosje of leg het op haar of zijn graf.

Samen herdenken

Herdenk uw dierbare samen met familie, vrienden en kennis. Dit kan door gezamenlijk iets te doen, maar ook is het mogelijk om middels een online herdenkingsplatform uw overleden dierbare te herdenken. Hier kunnen familieleden, vrienden en kennissen foto’s, filmpjes en mooie verhalen plaatsen waarmee u en de andere nabestaanden samen de overledene herdenken. Zo worden bijzondere herinneringen tastbaar gemaakt en kunt u ze bekijken wanneer u dit wilt.

Bezoek het graf of strooiveld

Op speciale dagen kan het fijn zijn om het graf van een overledene of strooiveld te bezoeken. Verzorg het graf en/of leg er een mooie bos bloemen neer. Ook de plek waar de as van de overledene is uitgestrooid heeft voor altijd een bijzondere betekenis. Door hier een bezoek aan te brengen, ontstaat een moment van bezinning.

Ga de natuur in

Verbinding met de natuur geeft veel mensen rust en helderheid. Of dit in het park, bos, strand of in de polder is… wandelen zet u in beweging. Het helpt om gedachten op een rij te zetten en tot rust te komen. Wanneer u moeite heeft met praten over uw gevoelens, kunt dit ook eens proberen tijdens een wandeling. Soms gaat het dan makkelijker.

Eigen rituelen maken

Speciale dagen zijn niet altijd makkelijk, het belangrijkste is dat u goed naar uzelf luistert en wat u nodig heeft. U kunt bestaande rituelen in stand houden of maak nieuwe. Onthoud dat er geen goed of fout is. Rouwen is een individueel proces en de betekenis van rouw is voor iedereen anders. Neem niet deel aan een ritueel omdat het “moet”, maar doe waar u zelf behoefte aan heeft.

Steeds vaker zien we dat mensen kiezen voor net even iets anders. Iets uniek met oog voor persoonlijk detail.

Steeds meer mensen geven bijvoorbeeld aan dat de zwarte en grijze tinten bij een uitvaart te willen vervangen door iets met meer kleur. Bij ouderen mag de uitvaartplechtigheid ingetogen zijn, maar jongeren willen toch vaker iets meer in een moderne stijl. Eigentijdse rituelen die ruimte laten voor een persoonlijke invullen. Geen koffie en cake, maar een borrel heeft ook steeds vaker de voorkeur voor de catering van de uitvaart. Keuzes die bij de persoonlijkheid van de overledene passen.

Ook de locatie is een van deze keuzes. De plechtigheid kan in principe bijna overal plaatsvinden. Zo kan er ook iets anders gekozen worden dan de klassieke zwarte rouwauto als rouwvervoer. De bloemen, muziek en rouwdrukwerk zijn ook te kiezen aan de hand van de wensen van de overledene of aan de hand van diens persoonlijkheid.

Minder standaard maar vooral bijzonder, omdat het zo bij jou of de overledene past(e).

Praten over de wensen voor een uitvaart is niet iets wat we graag doen. En al helemaal niet wanneer je weet dat een dierbare komt te overlijden. Makkelijk is het niet, maar belangrijk is het wel. Volgens Uitvaartverzekeringwijzer.net weet de helft van de Nederlanders niet van de uitvaart wensen van hun partner. Bijvoorbeeld 71% weet niet of hun partner begrafenis of crematie wenst.

Niet veel mensen zijn dus op de hoogte van de wensen van hun partner. Ondanks dit zijn er toch veel mensen die wel een idee hebben bij de wensen van hun eigen uitvaart. Het komt vaak voor dat ze die wensen niet opschrijven of erover praten. Het vinden van het juiste moment om erover te praten is er ook niet vaak. Het wordt daarom dan ook vaak uitgesteld. Tot het moment komt waarin je denkt.. hadden we het maar gevraagd…

Om het “had maar” moment te voorkomen, zijn er een aantal punten die kunnen helpen bij het houden van een dergelijk gesprek over zijn of haar uitvaart.

 1. Begin bij het leven
  Begin het gesprek door te praten over mooie momenten die jullie hebben beleefd. Praten over het leven is altijd makkelijker dan praten over de dood.
 2. Wensenboekje
  In een wensenboekje kunnen alle ideeën en wensen over een uitvaart opgeschreven worden. Dit wensenboekje komt van pas bij het regelen van de uitvaart, maar kan ook vooraf dienen als een houvast voor een gesprek over de uitvaartwensen.
 3. De zoon, dochter of toch die goede vriend
  Het is en blijft een lastig onderwerp. Wanneer het over lastige onderwerpen gaat, kan het fijn zijn om een dergelijk onderwerp te bespreken met iemand die dichtbij staat. Dit kan een partner, zoon, dochter of een goede vriend zijn. Overleg onderling wie het gesprek gaat voeren.
 4. Wacht niet te lang
  Zoek een rustig moment uit en begin over het onderwerp. Het moment komt namelijk steeds dichterbij en het zou toch zonde zijn dat je straks denkt van…. hadden we het maar gevraagd.

Mocht je vragen hebben over de tips of wil je meer weten over het regelen van een uitvaart? Neem gerust contact met ons op!

Gaan belanghebbenden ook bijzondere verplichtingen aan?

Belanghebbenden bij een particulier graf verplichten zich inderdaad aan een aantal door de begraafplaats gestelde eisen, waaronder ook mogelijke financiële verplichtingen in de toekomst.

Erik Boelkens vertelt hierover in deze uitzending.

Luister hier de podcast

Wanneer we een dierbare verliezen, staat ons hele leven op zijn kop. We zijn verdrietig en dienen tegelijkertijd van alles te regelen voor de uitvaart. Het afscheid is eenmalig. Een begrafenis of crematie verloopt in praktijk zo snel dat degenen die erbij waren achteraf niet eens meer weten wat er allemaal voorbij is gekomen.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een begrafenis of crematie te laten filmen. Dat is begrijpelijk en van toegevoegde waarde, want zo’n afscheid kunnen we nooit meer over doen. Het kan daarom heel fijn zijn om de uitvaart vast te laten leggen op video. Later kan de dag dan op een door u gekozen moment worden teruggekeken. Dit is goed voor de verwerking en bovendien een unieke en blijvende herinnering.

Een uitvaartfilm is bovendien waardevol voor mensen die niet bij het afscheid aanwezig kunnen zijn. Met een uitvaartvideograaf worden vooraf de wensen besproken. Tijdens het afscheid stelt deze zich discreet op en zorgt diegene ervoor dat alles prachtig wordt vastgelegd. Zo kunt u dit belangrijke afscheid opnieuw op elk gewenst moment herbeleven.

Een perfecte Haagse gewoonte die ook elders ingevoerd zou moeten worden.

Erik Boelkens vertelt over de plaatsing van rouwbloemen bij monumenten in den Haag.

Een perfecte samenwerking met de gemeente. Goed voorbeeld doet goed volgen zeggen we dan.

Luister hier de podcast

Voor velen is het verschil niet altijd duidelijk en dat is logisch.

Erik Boelkens geeft uitleg in deze uitzending over het verschil tussen de 2 verschillende graven, een interessant interview waarbij belangrijke verschillen tussen de twee graven duidelijk wordt.

Luister hier de podcast

Uitvaartfotografie komt steeds vaker voor bij begrafenissen of crematies. Een laatste hand op de kist, de rouwstoet naar de laatste rustplaats en de slotwoorden van familie en vrienden. Dit alles met respect en discreet op de foto gezet. Een uitvaart is een moment waarbij uw emoties centraal staan, maar voor veel nabestaanden gaat deze dag als een roes voorbij. Sommige nabestaanden vinden het dan fijn om terug te kunnen kijken naar beelden van de uitvaart van overleden dierbare. Foto’s van troostende mensen, sprekers, kunnen u helpen om deze dag een goede plek te geven in uw herinnering.

Een fotoreportage van een begrafenis of crematie kan van onschatbare waarde zijn voor nabestaanden. De uitvaart is een uniek moment. Er is dus maar een kans om dit mooi in beeld te kunnen brengen. Met deze beelden kunt u vaak makkelijker met anderen over uw overleden dierbare praten. Hierdoor kan een fotoreportage onderdeel zijn van de rouwverwerking.

Uitvaartfotografie kan ook steun geven aan nabestaanden, die niet bij de uitvaart aanwezig konden zijn. Denk bijvoorbeeld aan familie of vrienden die in het buitenland wonen. Zeker ook nu in corona tijd. Voor kinderen kan uitvaartfotografie ook belangrijk zijn, omdat zij rouw vaak uitstellen. Op het moment dat zij er dan aan toe zijn, kunt u aan de hand van de foto’s rustig met de kind(eren) praten over de overledene.

Als u net een dierbare bent verloren, dan denkt u wellicht niet meteen aan ene huis vol versiering, muziek en een feestmaal met de kerstdagen. Dit is geheel begrijpelijk, maar u kunt ook juist met deze dagen uw dierbare herdenken door wel een combinatie te maken van deze dingen. We geven in dit bericht enkele tips hoe u dit zou kunnen doen.

Uw kerstboom

Wanneer u een kerstboom heeft staan, kunt u deze natuurlijk ook onderdeel maken van het herdenken van uw overleden dierbare. We horen vaak dat mensen een gepersonaliseerde kerstboom met foto of naam van de overledene hagen in de boom. Een andere optie is een liefdevolle boodschap te schrijven op een klein briefje en dit op te hangen met een mooi touwtje in de kerstboom.

Een kerststuk

Wilt u liever dit jaar geen kerstboom neerzetten? Dan zou u ook een liefdevol kerststukje kunnen maken met spullen van een overleden dierbare. Leg er mooie kaarsen bij of versier het geheel met dennentakken, lichtjes of een slinger. Zo creëert u ook een mooi en warm gedenkstuk voor de kerstdagen.

Brand een kaarsje

Een kaarsje aansteken met kerst voor de overleden dierbare(n) is voor veel mensen een gewoonte. Vaak zijn dit waxinelichtjes. U kunt bij diverse bedrijven een gepersonaliseerde waxinelicht houder laten maken met een 3D foto van uw overleden dierbare erin verwerkt. Met glas producten kunt u op een unieke manier uw mooie en dierbare herinneringen laten vereeuwigen.