Blog

Ben jij op de hoogte van de wensen?

Praten over de wensen voor een uitvaart is niet iets wat we graag doen. En al helemaal niet wanneer je weet dat een dierbare komt te overlijden. Makkelijk is het niet, maar belangrijk is het wel. Volgens Uitvaartverzekeringwijzer.net weet de helft van de Nederlanders niet van de uitvaart wensen van hun partner. Bijvoorbeeld 71% weet niet of hun partner begrafenis of crematie wenst.

Niet veel mensen zijn dus op de hoogte van de wensen van hun partner. Ondanks dit zijn er toch veel mensen die wel een idee hebben bij de wensen van hun eigen uitvaart. Het komt vaak voor dat ze die wensen niet opschrijven of erover praten. Het vinden van het juiste moment om erover te praten is er ook niet vaak. Het wordt daarom dan ook vaak uitgesteld. Tot het moment komt waarin je denkt.. hadden we het maar gevraagd…

Om het “had maar” moment te voorkomen, zijn er een aantal punten die kunnen helpen bij het houden van een dergelijk gesprek over zijn of haar uitvaart.

 1. Begin bij het leven
  Begin het gesprek door te praten over mooie momenten die jullie hebben beleefd. Praten over het leven is altijd makkelijker dan praten over de dood.
 2. Wensenboekje
  In een wensenboekje kunnen alle ideeën en wensen over een uitvaart opgeschreven worden. Dit wensenboekje komt van pas bij het regelen van de uitvaart, maar kan ook vooraf dienen als een houvast voor een gesprek over de uitvaartwensen.
 3. De zoon, dochter of toch die goede vriend
  Het is en blijft een lastig onderwerp. Wanneer het over lastige onderwerpen gaat, kan het fijn zijn om een dergelijk onderwerp te bespreken met iemand die dichtbij staat. Dit kan een partner, zoon, dochter of een goede vriend zijn. Overleg onderling wie het gesprek gaat voeren.
 4. Wacht niet te lang
  Zoek een rustig moment uit en begin over het onderwerp. Het moment komt namelijk steeds dichterbij en het zou toch zonde zijn dat je straks denkt van…. hadden we het maar gevraagd.

Mocht je vragen hebben over de tips of wil je meer weten over het regelen van een uitvaart? Neem gerust contact met ons op!