Blog

Herdenken tijdens speciale dagen

Op bijzondere dagen kan het gemis van een overleden dierbare extra aanwezig zijn. Bijvoorbeeld met een verjaardag, sterfdag of op dagen als Moederdag…. of een andere dag die voor u samen bijzonder was. Het missen van een geliefde tijdens deze speciale dagen kan moeilijk zijn. Het zijn immers momenten waarop u er extra aan herinnerd wordt dat de overledene er niet bij is. In dit bericht zetten enkele manieren voor u op een rij om een overledene te herdenken op speciale dagen.

Ga iets doen wat de overledene leuk vond

Het geeft troost om iets te doen wat de overledene graag deed. Luister naar de muziek die belangrijk voor hem of haar was, maak het eten wat u en de overledene graag samen aten of ga iets doen wat de overledene leuk vond. Een bezoekje aan een museum, een lange wandeling door het bos of…..

Schrijf een brief aan uw moeder of vader

Misschien vertelt u in uw hoofd nog regelmatig aan uw moeder of vader hoe het gaat met u. Schrijf eens speciaal voor Moeder- of Vaderdag een brief aan uw moeder of vader waarin u laat weten hoeveel ze voor u betekend heeft (en nog steeds doet). Het beginnen met schrijven is soms lastig, maar meestal komen de woorden vanzelf zodra u begint met schrijven. Bewaar deze bief als eerbetoon in een speciaal doosje of leg het op haar of zijn graf.

Samen herdenken

Herdenk uw dierbare samen met familie, vrienden en kennis. Dit kan door gezamenlijk iets te doen, maar ook is het mogelijk om middels een online herdenkingsplatform uw overleden dierbare te herdenken. Hier kunnen familieleden, vrienden en kennissen foto’s, filmpjes en mooie verhalen plaatsen waarmee u en de andere nabestaanden samen de overledene herdenken. Zo worden bijzondere herinneringen tastbaar gemaakt en kunt u ze bekijken wanneer u dit wilt.

Bezoek het graf of strooiveld

Op speciale dagen kan het fijn zijn om het graf van een overledene of strooiveld te bezoeken. Verzorg het graf en/of leg er een mooie bos bloemen neer. Ook de plek waar de as van de overledene is uitgestrooid heeft voor altijd een bijzondere betekenis. Door hier een bezoek aan te brengen, ontstaat een moment van bezinning.

Ga de natuur in

Verbinding met de natuur geeft veel mensen rust en helderheid. Of dit in het park, bos, strand of in de polder is… wandelen zet u in beweging. Het helpt om gedachten op een rij te zetten en tot rust te komen. Wanneer u moeite heeft met praten over uw gevoelens, kunt dit ook eens proberen tijdens een wandeling. Soms gaat het dan makkelijker.

Eigen rituelen maken

Speciale dagen zijn niet altijd makkelijk, het belangrijkste is dat u goed naar uzelf luistert en wat u nodig heeft. U kunt bestaande rituelen in stand houden of maak nieuwe. Onthoud dat er geen goed of fout is. Rouwen is een individueel proces en de betekenis van rouw is voor iedereen anders. Neem niet deel aan een ritueel omdat het “moet”, maar doe waar u zelf behoefte aan heeft.