Blog

Informatie over uitvaarten en het coronavirus

Bijgewerkt september 2020

We krijgen veel vragen over corona / covid-19 binnen bij Atropos Uitvaartverzorging en dit is uiteraard begrijpelijk. Er is veel onzekerheid. Uitvaarten gaan op dit moment niet zoals u zou wensen. Er mogen maar een beperkt aantal mensen aanwezig zijn bij de plechtigheid en bij het afscheid nemen. Verdrietig moeten wij aan de zijlijn getuige zijn van hoe het afscheid van uw dierbare nu gaat. Atropos Uitvaartverzorging probeert samen met u oplossingen te vinden binnen de regels van het RIVM.

Enkele belangrijke vragen, die wij wekelijks wel ontvangen, omtrent uitvaarten en corona:

Krijg ik als nabestaande altijd de locatie van mijn keuze?

Ja, als de 1,5 meter afstand houden van elkaar gegarandeerd kan worden.

Hoeveel personen mogen er bij een uitvaart aanwezig zijn?

Het aantal personen stemt u af met de uitvaartverzorger, aangezien dit bij elke locatie anders is. De belangrijkste regel is daarbij dat het altijd mogelijk moet zijn om volgende de overheidsrichtlijn 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Leden uit hetzelfde huishouden mogen uiteraard wel bij elkaar zitten en kinderen onder de 12 jaar hoeven geen afstand te houden.

Wie deze gasten zijn, is een beslissing voor de nabestaanden.

Hoeveel personen mogen er bij een rouwbezoek zijn?

Rouwbezoeken zijn mogelijk. Er worden maximaal 6 personen tegelijk in de ruimte toegestaan, op uitnodiging van de nabestaanden. Het gebruik van de 24-uurskamers is weer mogelijk in de uitvaartbranche.

Kan de uitvaart van een besmet persoon wel doorgaan?

Ja, indien een overledene besmet was, mag de uitvaart toch doorgaan. Uw dierbare krijgt vrijwel dezelfde dienstverlening als iemand die niet is besmet. Wij volgen een hygiëneprotocol waarin ook de zorg voor overledenen met verhoogd besmettingsrisico is beschreven.

Welke regels zijn er verder nog?

Horeca is weer toegestaan, zowel in een uitvaartcentrum, kerk of crematorium. De bediening zal per locatie anders zijn. Elke locatie heeft zijn eigen regels betreft het aantal mensen.

De laatste verzorging van de overledene mag weer samen met de familie, mits eenieder beschermende kleding en mondkapje gebruikt. De kist mag samen door familie en Atropos Uitvaartverzorging gesloten worden.

Condoleancemappen kunnen weer gebruikt worden, mits dat bij elke handeling de pennen worden schoongemaakt.

Op de rouwkaart komt altijd de tekst te staan: Indien u hoest, niest, verkouden bent of koorts heeft willen we u vriendelijk verzoeken niet te komen

Wij houden deze informatie steeds zo actueel mogelijk. Echter, de ontwikkelingen gaan snel en wijzigingen kunnen optreden. Wilt u alle actuele maatregelen weten? Dan kunt u contact opnemen met Atropos Uitvaartverzorging. Bel ons 070 – 306 60 30.