Blog

Op een andere manier verbinding maken

Corona zet onze wereld op z’n kop. Alles gaat anders nu. Ook uitvaarten gaan op een andere manier dan dat we gewend zijn. We doen het voor elkaar én we doen het samen.

We schrijven nu al een ruime tijd over dat afscheid nemen tijdens het coronavirus anders verloopt dan dat we gewend zijn. Het aantal aanwezigen bij de uitvaart gaat in overleg en is afhankelijk van de actuele maatregelen vanuit het kabinet. Iedereen moet anderhalve meter afstand houden. De afscheidsdienst ziet er daardoor waarschijnlijk anders uit dan dat u als nabestaanden zou willen. Het is al een moeilijke periode rondom het overlijden van een dierbare en nu met het coronavirus wordt dit nog moeilijker. Atropos Uitvaartverzorging wil u daarom op weg helpen om de uitvaart toch zo mooi mogelijk in te vullen. Enkele ideeën:

  • Plaats naamkaartjes of foto’s van de gasten die er niet bij kunnen zijn op de lege stoelen. Iedere naam of foto staat voor een geliefde die op dat moment heel hard aan u en de andere nabestaanden denkt.
  • Vraag aan gasten die er niet bij kunnen zijn om een audio- of videoboodschap in te spreken en laat deze horen of zien tijdens de dienst.
  • Neem alle condoleancekaarten mee naar de uitvaart en zet deze rond de kist. Zo is iedereen er toch een beetje bij.
  • Bij sommige locaties is het mogelijk een laatste groot te brengen vanuit de auto, ook wel een drive-through condoleance) genoemd.
  • Informeer samenzijn met een hapje en een drankje na het afscheid. Er geldt een maximum aantal van 30 personen, exclusief kinderen tot 12 jaar en personeel. Praat samen na over de afscheidsdienst, haal herinneringen op en bel met mensen die er niet bij konden zijn.
  • Stuur speciale Lieve-kaartjes mee met de rouwkaart. Gasten kunnen deze vervolgens meenemen naar de uitvaart om daar te geven of men kan het terugsturen met een mooie persoonlijke boodschap er op. Dit in plaats van de condoleancemap.
  • Doordat er minder mensen aanwezig kunnen zijn, kunnen deze thuis de uitvaart volgen via een livestream.