Blog

Zorg dat naasten je wensen kennen

Welke muziek draait er op jouw laatste afscheid? Komen gasten in het zwart of juist in kleurrijke kleding? Komen ze naar een kerk of juist een kroeg? Zijn je naasten op de hoogte van jouw wensen? Het geeft niet alleen jezelf maar ook zij die jouw afscheidsdienst regelen, rust.

Houvast

Met het opstellen van een zogenaamd ‘wensenboekje’, bied je je nabestaanden houvast na jouw overlijden. Je schrijft er wensen van praktische en/of emotionele aard in op die jouw nabestaanden ondersteunen bij het regelen van je uitvaart en het nemen van belangrijke beslissingen.  Nadenken over je uitvaart is niet makkelijk. Dat je het onderwerp liever uit de weg gaat, is heel begrijpelijk. Toch is het goed om eens bij je wensen stil te staan en deze in kaart te brengen. Ook als je geen uitgesproken mening over bijvoorbeeld de koffietafel of de dienst hebt, is het goed om dat vast te leggen. Zo weten je nabestaanden wat je wel en niet belangrijk vindt.

Het wensenboekje is voor iedereen. Natuurlijk kan je op ieder moment je wensen aanpassen, wanneer u van gedachten veranderd.

Bespreek je wensen met de mensen waar je van houdt

Nadenken over je wensen is één, erover praten is de volgende stap. Bespreek je wensen met je naasten. Het neemt hen zorgen uit handen en kan het afscheid nog persoonlijker maken.