Blog

“Afstand”

Het afgelopen jaar heeft het woord “afstand” een aparte lading gekregen. Meer dan ooit realiseren wij ons wat het nu betekent, dankzij het Corona-virus. Wennen aan wat niet meer kan, ofwel alles wat nu anders is.

Beperkt aantal personen bij een uitvaart

Samenkomen met grote groepen zit er momenteel nog niet in. Zoals iedereen na een persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge, moeten ook wij uitvaartverzorgers de nieuwe regels op ons laten inwerken en maken we een keer op keer de balans op. Van 30 personen, naar onbeperkt aantal personen. Om vervolgens begin deze maand weer terug te gaan naar maar weer 30 personen bij een uitvaart. Sinds kort is het weer mogelijk om weer 100 personen bij een uitvaart te hebben. Zolang we maar die 1,5 meter afstand kunnen waarbogen. We zorgen samen met de aanwezigen dat het verantwoord maar warm is. Het valt niet mee, we moeten vaak schakelen tussen de maatregelen en de emoties.

Juist in de periode van verlies en verdriet hebben mensen behoefte aan die schouder, arm of een knuffel. Fysieke troost wordt erg gemist in deze periode, maar alternatieven die bedacht worden zorgen ook voor ontroering, warmte en troost.

Intiem afscheid

Het afscheid nemen met alleen de familie kan heel intiem zijn. De sfeer is eigen, de verhalen en gesprekken zijn ontzettend persoonlijk. Van het organiseren van een afscheidsbijeenkomst is de familie u weer meer bezig met het echte afscheid voor henzelf.

Het laten weten dat je mee leeft

Een knuffel kan niet meer gegeven worden. Een glimlach, oogcontact, een handgeschreven kaart of een goed gesprek in de dagen na de uitvaart. Er is zoveel mogelijk om te laten weten dat je met iemand meeleeft. Ingetogen en misschien nog wel intenser dan het handen schudden en weer doorlopen, wat we voorheen gewend waren.

Atropos wenst iedereen veel troost en verbondenheid in deze corona-tijden.