Blog

De onnatuurlijke dood

Als nabestaande krijgt u soms te maken met een afscheid na onnatuurlijke doodsoorzaak. Dit kan zijn zelfdoding, moord of bijvoorbeeld een dodelijke verkeersongeval. In veel gevallen is het plotselinge verlies van een familielid of anderszins dierbare extra pijnlijk. Als nabestaande zit u vaak in een heel andere situatie dan wanneer u na ziekte of ouderdom een geliefde verliest.

Uitvaart bij onnatuurlijke dood

Een dergelijke gebeurtenis zal veel vragen oproepen en heeft doorgaans grote impact op uw leven. Had ik nog iets kunnen doen? Wat is er precies gebeurd? Waarom wist ik hier niets van? Dit soort vragen spoken wellicht door uw hoofd / gedachten. U wordt geconfronteerd met uiteenlopende emoties van ongeloof, angst, verdriet en misschien ook wel wraakgevoelens (tegenover de dader(s)).

Na een onnatuurlijke doodsoorzaak kunt u als nabestaande in veel gevallen niet meteen een uitvaart regelen. U krijgt in vrijwel alle gevallen eerst te maken met politie en eventueel slachtofferhulp. Door de onderzoeken rondom de onnatuurlijke doodsoorzaak duurt het proces van afscheid nemen doorgaans wat langer. Het is zelfs mogelijk dat u en uw familie ongewenst aandacht in (sociale) media krijgen. Dit zijn lastige situaties waarin wij als uitvaartbegeleiders u kunnen ondersteunen.

Afscheid nemen van een dierbare die op een onnatuurlijke wijze is overleden vraagt om gespecialiseerde, deskundige en zeer persoonlijke begeleiding. Niet alleen specifieke praktische zaken moeten geregeld worden, ook de bijzondere, bij de situatie behorende emoties mogen gedeeld worden en hiervoor moet ruimte kunnen zijn bij het afscheid. Als u dat wenst. Ook bij een totaal onverwacht einde van het leven van uw dierbare staat compassie, professionaliteit en begrip centraal bij onze uitvaartbegeleiding.