Blog

Wat doet een uitvaartverzorger precies?

Over het algemeen ziet u alleen wat een uitvaartverzorger op de dag van de uitvaart doet. Ze zien ons voor de rouwauto uitlopen of bijvoorbeeld de bloemen aannemen. Sommigen zien ons ook bij de aankleding van de ceremonieruimte, het plaatsen van de kist. Ee welkomstwoord uitspreken.

Wat u niet ziet, is het werk wat wij doen de dagen voor de uitvaart. Gesprekken met naasten over het overlijden. Gesprekken over bijvoorbeeld de opbaring, de plaats waar de uitvaart zal plaatsvinden, de tekst op en het ontwerp van de rouwkaart. Het ontwerpen, het drukwerk regelen, de stress dat alles op tijd gereed is.

De momenten die met ons gedeeld worden, ziet u ook niet. De momenten waarin de overledene beschreven wordt, waarin gelachen wordt over hoe hij of zij was, het huilen om wat gemist zal worden. Dat zijn de momenten waarop wij ook het programma voor de afscheidsbijeenkomst bespreken. Welke sprekers, muziek, diashow met foto’s.. Er moeten samen met de nabestaanden vele keuzes gemaakt worden.

Ook ziet u niet de uren die wij maken om de administratieve dingen te regelen, formulieren invullen, afspraken maken met locaties, verzekeringspapieren uitzoeken, et cetera.

En als het dan de dag van de uitvaart is, dan zeggen de mensen tegen elkaar: die uitvaartverzorger, die hebben we niet gezien. Het was zó mooi, de familie deed àlles zelf. En dat is niet pijnlijk, dat is een bewijs dat wij het goed hebben gedaan. Vanzelfsprekend laat het ook zien dat de familie het goed heeft gedaan, maar dat staat buiten kijf.